Zupa miso

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2200
Zupa miso
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g soi
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pora
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta estragonu
  • sól

Opis przygotowania:

Soję moczyć przez 3 godziny w 1,5 szklanki wody, po czym ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie odcedzić i razem z gotowaną soją zmielić maszynką do mięsa na jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą, po czym uformować z niej ręcznie małe rulony i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, pokroić w kostkę, zalać 1 l wody i gotować do miękkości. Dodać do tego olej rzepakowy, sos sojowy, szczyptę mielonego imbiru oraz estragonu i zagotować. Zupy nie doprawiać solą. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wrzucić pokrojone plastry ryżu z soją, dokładnie wymieszać i przelać do talerza. Całość udekorować pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów