Zupa miso
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2353
Składniki:
- 40 g soi
- 1 szklanka ryżu
- 1 marchew
- 1 korzeń pora
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 pęczek szczypiorku
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta estragonu
- sól
Opis przygotowania:
Soję moczyć przez 3 godziny w 1,5 szklanki wody, po czym ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie odcedzić i razem z gotowaną soją zmielić maszynką do mięsa na jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą, po czym uformować z niej ręcznie małe rulony i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, pokroić w kostkę, zalać 1 l wody i gotować do miękkości. Dodać do tego olej rzepakowy, sos sojowy, szczyptę mielonego imbiru oraz estragonu i zagotować. Zupy nie doprawiać solą. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wrzucić pokrojone plastry ryżu z soją, dokładnie wymieszać i przelać do talerza. Całość udekorować pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)