Sablé z mango

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2670
Sablé z mango
fot. loloieg / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 75 g cukru
  • 4 dojrzale mango
  • 3 łyżki letniej wody
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Następnie cukier zmieszać z letnią wodą oraz mąką kukurydzianą, zalać pokrojone mango i wszystko wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło, wsypać cukier, wlać śmietanę, wbić jajko i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, a potem nałożyć na to wymieszane składniki z mango. Całość wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów