Sablé z mango
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2670
Składniki:
- 75 g cukru
- 4 dojrzale mango
- 3 łyżki letniej wody
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- Na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Następnie cukier zmieszać z letnią wodą oraz mąką kukurydzianą, zalać pokrojone mango i wszystko wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło, wsypać cukier, wlać śmietanę, wbić jajko i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, a potem nałożyć na to wymieszane składniki z mango. Całość wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło, wsypać cukier, wlać śmietanę, wbić jajko i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, a potem nałożyć na to wymieszane składniki z mango. Całość wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)