Zupa dyniowa z miso
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 614
Składniki:
- 600 g miąższu z dyni
- 2 łyżki pasty miso
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka sezamu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojony w kostkę miąższ z dyni i zalać go bulionem warzywnym. Dodać do tego pastę miso. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości dyni. Kiedy dynia zmięknie, zupę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać na talerz. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko go przyrumienić, ściągnąć go z patelni i posypać nim zupę. Całość posypać jeszcze pokrojonym drobno szczypiorkiem i startą gałką muszkatołową.
Komentarze (0)