Stek ryżowy z miso i tofu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2479
Stek ryżowy z miso i tofu
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g tofu
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ciemnej pasty miso (Hatcho Miso)
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i utłuc na jednolitą masę. Następnie z masy uformować prostokątne kotlety i wysmarować je roztrzepanym jajkiem z obu stron. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, przełożyć na to kotlety i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać obraną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę tofu, imbir mielony, pastę miso i 2 łyżki wody. Doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na usmażony ryż. Potrawę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów