Stek ryżowy z miso i tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2479
Składniki:
- 40 g tofu
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki ciemnej pasty miso (Hatcho Miso)
- 2 cebule
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i utłuc na jednolitą masę. Następnie z masy uformować prostokątne kotlety i wysmarować je roztrzepanym jajkiem z obu stron. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, przełożyć na to kotlety i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać obraną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę tofu, imbir mielony, pastę miso i 2 łyżki wody. Doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na usmażony ryż. Potrawę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)