Zupa krem z brokuła

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1075
Zupa krem z brokuła
fot. bhofack2 / elements.envato.com

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 4 kromki chleba razowego

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Brokuły pokroić w różyczki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i brokuły. Całość zalać bulionem warzywnym, wsypać do tego suszoną bazylię i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wlać do tego śmietanę, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć z tego parę różyczek brokuła i pozostawić je do dekoracji zupy. Natomiast resztę wywaru z warzywami zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać do misek, udekorować różyczkami brokuła i podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów