Bakłażan zapiekany z mięsem i miso
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 727
Składniki:
- 200 g startego sera gouda
- 2 okrągłe bakłażany
- dowolna zielenina do dekoracji
- Sos:
- 3 łyżki wina ryżowego sake
- 2 łyżeczki czarnej pasty miso
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, odsączyć z wody i odciąć z nich górę. Następnie wydrążyć z nich środki, a ostrą obieraczką do warzyw wyciąć z boku bakłażana paski.
Przygotować sos: wino ryżowe przelać do rondla, wsypać do niego cukier trzcinowy i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać do tego czarną pastę miso, wymieszać i ściągnąć z ognia.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wymieszać i smażyć je do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej bakłażany. Nadziane bakłażany posypać startym serem Gouda, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do ich miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: wino ryżowe przelać do rondla, wsypać do niego cukier trzcinowy i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać do tego czarną pastę miso, wymieszać i ściągnąć z ognia.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wymieszać i smażyć je do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej bakłażany. Nadziane bakłażany posypać startym serem Gouda, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do ich miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)