Bakłażan zapiekany z mięsem i miso

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 126
Bakłażan zapiekany z mięsem i miso
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g startego sera gouda
  • 2 okrągłe bakłażany
  • dowolna zielenina do dekoracji
  • Sos:
  • 3 łyżki wina ryżowego sake
  • 2 łyżeczki czarnej pasty miso
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, odsączyć z wody i odciąć z nich górę. Następnie wydrążyć z nich środki, a ostrą obieraczką do warzyw wyciąć z boku bakłażana paski.

Przygotować sos: wino ryżowe przelać do rondla, wsypać do niego cukier trzcinowy i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać do tego czarną pastę miso, wymieszać i ściągnąć z ognia.

Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wymieszać i smażyć je do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem.

Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej bakłażany. Nadziane bakłażany posypać startym serem Gouda, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do ich miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów