Gulasz warzywny z kiełbasą i łososiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2174
Składniki:
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 150 ml śmietany kremówki
- 40 g białej kiełbasy
- 30 g wędzonego łososia
- 6 małych pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- natka zielonej pietruszki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić drobno. Pieczarki pozbawić skóry i pokroić w cienkie plastry. Czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone ziemniaki, marchew, pieczarki oraz pokrojoną na kawałki białą kiełbasę. Całość smażyć pod przykryciem do zarumienienia się składników. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, zagotować i wyłożyć na talerz. Dodać do tego wędzonego łososia. Rozgrzać masło na patelni i smażyć na nim drobny szczypiorek przez 2 minuty. Gotowy ściągnąć z ognia i wraz ze smażonym tłuszczem, dodać do całości.
Komentarze (0)