Zupa pomidorowa z serem i krakersami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2448
Składniki:
- 500 ml wody
- 100 ml gotowego przecieru pomidorowego
- 20 g selera
- 10 słonych krakersów
- 10 g parmezanu w całości
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka śmietany 18 %
- natka zielonej pietruszki
- czarny pieprz świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i obrać ze skory. Marchew oraz seler pokroić w drobną kostkę i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym oleju w rondlu. Do smażonych składników dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć przez kolejną minutę. Następnie wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, po czym dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki zdjąć z ognia, wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, przelać na talerz i dodać solone krakersy. Parmezan zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do zupy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)