Pomidorówka z rzepą i smażoną wołowiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1818
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka ryżu
- 1 biała rzepa
- 0,5 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
- natka selera
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i wyłożyć do miski. Marchew, seler oraz korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do kolejnego rondla. Następnie do pokrojonych warzyw dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe i całość zalać bulionem warzywnym. Gotować do miękkości warzyw. Wtedy dodać do tego koncentrat pomidorowy, mieloną, czerwoną paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać do ryżu w misce. Mięso pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Rzepę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach i dodać do całości. Wszystko posypać natką selera.
Komentarze (0)