Yakisoba
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3167
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 200 g chińskiego makaronu jajecznego
- 100 g pędów bambusa w zalewie
- 100 g grzybów shitake
- 5 g kiełków fasoli mung
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 brokuł
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz
- Sos:
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sake
- 1 łyżka przyprawy mirin
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Grzyby shitake pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w cienkie plastry. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Pędy bambusa osączyć z zalewy. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Mięso pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonego mięsa dodać pokrojone grzyby shitake i pędy bambusa. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
Przygotować sos: wszystkie składniki na sos zmieszać ze sobą w rondlu, następnie przelać na na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i dodać do tego makaron. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości makaronu. Kiedy makaron zmięknie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na to nałożyć sparzone wcześniej kiełki fasoli mung i dodać ugotowanego brokuła. Wszystko przełożyć składnikami ze smażonym mięsem.
Przygotować sos: wszystkie składniki na sos zmieszać ze sobą w rondlu, następnie przelać na na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i dodać do tego makaron. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości makaronu. Kiedy makaron zmięknie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na to nałożyć sparzone wcześniej kiełki fasoli mung i dodać ugotowanego brokuła. Wszystko przełożyć składnikami ze smażonym mięsem.
Komentarze (0)