Pączki serowe z ryżem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2343
Składniki:
- 200 ml syropu malinowego
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 łyżka malin
- 1 łyżka ananasa w zalewie (kostka)
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka spirytusu lub wódki czystej
- 0,5 kg białego sera twarogowego
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerzyki. Przygotować ciasto: ser biały przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę, cukier, cukier waniliowy, spirytus, wbić jajka i z całości wyrobić ciasto. Następnie z wyrobionego ciasta uformować ręcznie kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać olej w rondlu i na mocno gorący wrzucić uformowane kulki. Smażyć na rumiany kolor, potem wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem, po czym dodać je do ugotowanego ryżu. Całość polać syropem malinowym i udekorować malinami oraz osączonym z zalewy ananasem.
Komentarze (0)