Pączki serowe z ryżem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2128
Pączki serowe z ryżem
fot. m-louis / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml syropu malinowego
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 łyżka malin
  • 1 łyżka ananasa w zalewie (kostka)
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki czystej
  • 0,5 kg białego sera twarogowego
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerzyki. Przygotować ciasto: ser biały przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę, cukier, cukier waniliowy, spirytus, wbić jajka i z całości wyrobić ciasto. Następnie z wyrobionego ciasta uformować ręcznie kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać olej w rondlu i na mocno gorący wrzucić uformowane kulki. Smażyć na rumiany kolor, potem wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem, po czym dodać je do ugotowanego ryżu. Całość polać syropem malinowym i udekorować malinami oraz osączonym z zalewy ananasem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów