Kotlety z jajek i sera

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3731
Kotlety z jajek i sera
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml pikantnego keczupu
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę pietruszki umyć, osączyć z wody, zostawić 2 gałązki do dekoracji potrawy, a resztę natki pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej natki pietruszki. Pięć jajek zalać litrem wody, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i zmiażdżyć widelcem na jednolitą masę. Masę jajeczną przełożyć do pokrojonych warzyw, wsypać do tego mąkę kukurydzianą oraz tarty ser żółty, wbić do tego 1 jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć je na patelni na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Keczup pikantny przełożyć do małej miseczki i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pozostawioną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów