Kotlety z jajek i sera
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3731
Składniki:
- 100 ml pikantnego keczupu
- 6 jajek
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę pietruszki umyć, osączyć z wody, zostawić 2 gałązki do dekoracji potrawy, a resztę natki pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej natki pietruszki. Pięć jajek zalać litrem wody, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i zmiażdżyć widelcem na jednolitą masę. Masę jajeczną przełożyć do pokrojonych warzyw, wsypać do tego mąkę kukurydzianą oraz tarty ser żółty, wbić do tego 1 jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć je na patelni na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Keczup pikantny przełożyć do małej miseczki i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pozostawioną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)