Kula serowa z pistacjami i krakersami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3387
Składniki:
- 200 g białego sera twarogowego
- 130 g krakersów pełnoziarnistych
- 30 g sera pleśniowego brie
- 15 g sera owczego pecorino
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1,5 szklanki tłuczonych pistacji
- 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 otarta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- natka selera
- garstka świeżej mięty
Opis przygotowania:
Pomidorki oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić na połowy, przełożyć na talerz i obłożyć je w około krakersami. Ser biały twarogowy przełożyć do miski, dodać do niego pokruszone sery brie i pecorino. Następnie wlać do tego sok cytrynowy, dodać miętę, pokrojoną drobno natkę selera, mielony kminek, nasiona kolendry, sól morską i wszystko razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Utłuczone składniki wymieszać ręcznie po czym przełożyć na folię spożywczą z rozsypanymi tłuczonymi pistacjami i migdałami. Całość zawinąć w kulę, po czym włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć odwinąć z folii i wyłożyć na pokrojone pomidorki.
Komentarze (0)