Pasztet jagnięcy z krakersami i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2576
Składniki:
- 750 g łopatki jagnięcej bez kości
- 250 g wątróbki drobiowej
- 250 g okrągłych krakersów
- 150 g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- natka selera
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Krakersy pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Łopatkę jagnięcą pokroić na małe kawałki, przemielić ją przez maszynkę do mięsa. Wątróbkę drobiową przełożyć do rondla, zalać ją 1 l wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, po czym przepuścić ją przez maszynkę do mięsa i dodać do miski z pokruszonymi krakersami. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, posiekać drobno i razem z pokrojonymi wcześniej pieczarkami zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mielone mięso jagnięce. Składniki na patelni wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym rozmarynem oraz majerankiem, wymieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować natką selera.
Komentarze (0)