Brokuły zapiekane z serem, krakersami i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3331
Składniki:
- 200 g solonych krakersów
- 25 g tartego sera Cheddar
- 25 g mielonych orzechów laskowych
- 2 brokuły
- 2 jajka
- 2 szklanki wywaru z gotowanych suszonych grzybów
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Brokuły podzielić na różyczki i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Następnie zalać go wywarem z gotowanych grzybów i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Jajka wbić do miski i roztrzepać je widelcem. Krakersy rozkruszyć na drobne kawałeczki i dodać do roztrzepanych jaj. Dodać do tego tarty ser cheddar, mielone orzechy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na brokuły w naczyniu z wywarem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (1)
Ohyda