Zupa ogonowa z brokulem i botwinką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1818
Składniki:
- 3 ogony wołowe
- 3 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 brokuł
- sól
- pieprz mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Botwinkę oczyścić i pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Ogony wołowe pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać do niego pokrojoną marchew oraz ziemniaki i smażyć razem przez 40 sekund. Po tym czasie smażone warzywa ściągnąć z ognia i dodać do smażonego mięsa w rondlu. Następnie całość zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojoną botwinkę, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, gałązki świeżego tymianku i wszystko gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Brokuła pokroić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do potrawy.
Komentarze (0)