Pita z serem, jogurtem i brokulem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1922
Pita z serem, jogurtem i brokulem
fot. william.neuheisel / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml sosu słodkiego chili
  • 20 g tartego sera mozzarella
  • 2 chlebki pita
  • 1 brokuł
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowanego odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Chlebki pita wysmarować sosem chili tylko z jednej strony, potem oprószyć je szczyptą pieprzu i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem, po czym posypać je posypać tartym serem mozzarella i smażyć do chwili rozpuszczenia się sera. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem greckim i wyłożyć na to zmiksowaną masę z brokuła.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów