Kasza z botwinką i portulaka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 731
Składniki:
- 300 g kaszy bulgur
- 2 pęczki liści z botwinki
- 2 łyżki masła
- 1 garstka świeżej portulaki
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Botwinkę umyć, odsączyć z wody i pokroić na duże kawałki. Następnie wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu botwinkę odcedzić. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ja do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego ugotowaną wcześniej botwinkę i kaszę. Wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować świeżą portulaką.
Komentarze (0)