Kasza z botwinką i portulaka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 507
Kasza z botwinką i portulaka
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g kaszy bulgur
  • 2 pęczki liści z botwinki
  • 2 łyżki masła
  • 1 garstka świeżej portulaki
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Botwinkę umyć, odsączyć z wody i pokroić na duże kawałki. Następnie wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu botwinkę odcedzić. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ja do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego ugotowaną wcześniej botwinkę i kaszę. Wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować świeżą portulaką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów