Lai Wong Bao - bułki z kremem na parze
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3938
Składniki:
- Na ciasto:
- 5 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na krem:
- 3 żółtka jaj
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotować krem: masło zagotować z mlekiem skondensowanym na średnim ogniu w rondlu. Do zagotowanych składników wsypać mąkę kukurydzianą, cukier, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać trzepaczka i zagotować. Zagotowane ściągnąć z ognia i dodać żółtka jaj. Wszystko mieszać trzepaczką do czasu, aż składniki zgęstnieją i zaczną odchodzić od ścian naczynia. Wtedy odstawić na bok. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 5 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć łyżeczka przygotowany wcześniej krem, a następnie kubkiem wyciąć krążki. Z całości uformować kulki i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą.
Od chwili zagotowania wody gotować przez 15- minut.
Przygotować krem: masło zagotować z mlekiem skondensowanym na średnim ogniu w rondlu. Do zagotowanych składników wsypać mąkę kukurydzianą, cukier, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać trzepaczka i zagotować. Zagotowane ściągnąć z ognia i dodać żółtka jaj. Wszystko mieszać trzepaczką do czasu, aż składniki zgęstnieją i zaczną odchodzić od ścian naczynia. Wtedy odstawić na bok. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 5 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć łyżeczka przygotowany wcześniej krem, a następnie kubkiem wyciąć krążki. Z całości uformować kulki i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą.
Od chwili zagotowania wody gotować przez 15- minut.
Komentarze (0)