Lai Wong Bao - bułki z kremem na parze

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3938
Lai Wong Bao - bułki z kremem na parze
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 5 g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na krem:
  • 3 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka skondensowanego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotować krem: masło zagotować z mlekiem skondensowanym na średnim ogniu w rondlu. Do zagotowanych składników wsypać mąkę kukurydzianą, cukier, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać trzepaczka i zagotować. Zagotowane ściągnąć z ognia i dodać żółtka jaj. Wszystko mieszać trzepaczką do czasu, aż składniki zgęstnieją i zaczną odchodzić od ścian naczynia. Wtedy odstawić na bok. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 5 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć łyżeczka przygotowany wcześniej krem, a następnie kubkiem wyciąć krążki. Z całości uformować kulki i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą.

Od chwili zagotowania wody gotować przez 15- minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów