Pastizzi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5655
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 g sera ricotta
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, po czym namoczyć ciepłą wodą i pociąć na kwadraty o wymiarach 15 x 15 cm. Groszek zielony osączyć z zalewy i wymieszać z serem ricotta w misce. Wbić do tego jajko, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć łyżką na wycięte ciasto i całość zlepić w trójkąty. Zlepione przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni. Wszystko piec na złoty kolor, a upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)