Zupa ogonowa z makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4880
Zupa ogonowa z makaronem
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 60 g ogona wołowego
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 4 łyżki oleju z winogron
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1,5 l wody
  • 0,5 łyżki magi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ogon wołowy oczyścić z nadmiaru tłuszczu i pokroić go między kręgami na kawałki. Łodygi selera oraz marchew pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry i wraz ze szczypiorkiem pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej w rondlu i zrumienić na nim pokrojony ogon. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną marchew, łodygę selera oraz pokrojoną dymkę. Wszystkie składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty. Potem wszystko zalać wodą i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku pieprzem, solą oraz maggi, wymieszać i ściągnąć z ognia. Makaron ryżowy zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, wyłożyć na talerz, po czym zalać go gotowanymi składnikami, a wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów