Sorbet truskawkowy z marchwią i makiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2051
Składniki:
- 2 łyżki masy makowej z bakaliami
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 kg marchwi
- Na sorbet:
- 500 g truskawek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować sorbet: truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Następnie 6 truskawek pozostawić do dekoracji deseru, a resztę przełożyć do melaksera. Do truskawek w melakserze wsypać cukier, wlać wodę oraz sok cytrynowy i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę zamrozić w zamrażalniku. Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Startą marchew przełożyć do rondla, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną wymieszać z gotową masą makową i przełożyć na talerz. Wyciągnąć zamrożoną masę truskawkową z zamrażalnika i dodać do całości. Wszystko udekorować pozostawionymi truskawkami..
Komentarze (0)