Sorbet truskawkowy z marchwią i makiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2051
Sorbet truskawkowy z marchwią i makiem
fot. jessicafm / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masy makowej z bakaliami
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 kg marchwi
  • Na sorbet:
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować sorbet: truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Następnie 6 truskawek pozostawić do dekoracji deseru, a resztę przełożyć do melaksera. Do truskawek w melakserze wsypać cukier, wlać wodę oraz sok cytrynowy i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę zamrozić w zamrażalniku. Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Startą marchew przełożyć do rondla, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną wymieszać z gotową masą makową i przełożyć na talerz. Wyciągnąć zamrożoną masę truskawkową z zamrażalnika i dodać do całości. Wszystko udekorować pozostawionymi truskawkami..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów