Tarta z brokulem i kalafiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3012
Tarta z brokulem i kalafiorem
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 20 g tartego sera Gouda
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora oraz brokuła podzielić na różyczki, przełożyć oba składniki do osobnych rondli, potem zalać je lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną cebulę wspólnie z ugotowanym wcześniej kalafiorem oraz brokułem przełożyć do ciasta w naczyniu.

Całość oprószyć szczyptą pieprzu, posypać tartym serem Gouda, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów