Tarta z brokulem i kalafiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3293
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 20 g tartego sera Gouda
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora oraz brokuła podzielić na różyczki, przełożyć oba składniki do osobnych rondli, potem zalać je lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną cebulę wspólnie z ugotowanym wcześniej kalafiorem oraz brokułem przełożyć do ciasta w naczyniu.
Całość oprószyć szczyptą pieprzu, posypać tartym serem Gouda, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną cebulę wspólnie z ugotowanym wcześniej kalafiorem oraz brokułem przełożyć do ciasta w naczyniu.
Całość oprószyć szczyptą pieprzu, posypać tartym serem Gouda, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)