Panierowane gnocchi ze szparagami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2080
Panierowane gnocchi ze szparagami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g zielonych szparagów
  • 0,5 łyżeczki suszonych
  • płatków chili
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na gnocchi:
  • 400 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • Na panierkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml zimnej wody mineralnej gazowanej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Szparagi pokroić na kawałki.

Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć na stolnicę. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę pszenną, wbić do tego jajko i z całości zagnieść ciasto. Podsypać je mąką i zrolować na grubość 2 cm i pokroić na 1,5 cm kawałki. Pokrojone kawałki wrzucić do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić na sicie.

Przygotować panierkę: mąkę kukurydzianą zmieszać z mąką pszenną w rondlu, zalać zimną wodą mineralną i wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W przygotowanej panierce namoczyć ugotowane wcześniej gnocchi oraz pokrojone szparagi, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu.

Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Wszystko posypać suszonymi płatkami chili i pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów