Panierowane gnocchi ze szparagami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2370
Składniki:
- 20 g zielonych szparagów
- 0,5 łyżeczki suszonych
- płatków chili
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na gnocchi:
- 400 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- Na panierkę:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 ml zimnej wody mineralnej gazowanej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Szparagi pokroić na kawałki.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć na stolnicę. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę pszenną, wbić do tego jajko i z całości zagnieść ciasto. Podsypać je mąką i zrolować na grubość 2 cm i pokroić na 1,5 cm kawałki. Pokrojone kawałki wrzucić do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić na sicie.
Przygotować panierkę: mąkę kukurydzianą zmieszać z mąką pszenną w rondlu, zalać zimną wodą mineralną i wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W przygotowanej panierce namoczyć ugotowane wcześniej gnocchi oraz pokrojone szparagi, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu.
Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Wszystko posypać suszonymi płatkami chili i pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć na stolnicę. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę pszenną, wbić do tego jajko i z całości zagnieść ciasto. Podsypać je mąką i zrolować na grubość 2 cm i pokroić na 1,5 cm kawałki. Pokrojone kawałki wrzucić do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić na sicie.
Przygotować panierkę: mąkę kukurydzianą zmieszać z mąką pszenną w rondlu, zalać zimną wodą mineralną i wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W przygotowanej panierce namoczyć ugotowane wcześniej gnocchi oraz pokrojone szparagi, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu.
Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Wszystko posypać suszonymi płatkami chili i pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)