Polędwica wołowa w ziołach z cebulą i brokulem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3268
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 brokuł
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem i lekko zrumienić z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać masło, wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia pokroić na porcje i wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowanego wcześniej brokuła i smażyć razem do chwili, aż oba składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)