Zupa mleczna z jabłkami i czekoladą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3009
Składniki:
- 300 ml mleka
- 20 g gorzkiej, tartej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 jabłka (Lobo)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie miąższ z jabłek pokroić w drobną kostkę i przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wsypać do niego cynamon i brązowy cukier, wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia. Wodę przegotowaną przelać do rondla i postawić na średnim ogniu, po czym do wody wlać mleko, wsypać cukier i zagotować. Po zagotowaniu wsypać do tego stopniowo kasze mannę, cały czas mieszając drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przelać na talerz. Do całości dodać usmażone wcześniej składniki i wszystko posypać świeżo startą na tarce czekoladą.
Komentarze (0)