Zupa mleczna z jabłkami i czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3009
Zupa mleczna z jabłkami i czekoladą
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 20 g gorzkiej, tartej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 jabłka (Lobo)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie miąższ z jabłek pokroić w drobną kostkę i przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wsypać do niego cynamon i brązowy cukier, wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia. Wodę przegotowaną przelać do rondla i postawić na średnim ogniu, po czym do wody wlać mleko, wsypać cukier i zagotować. Po zagotowaniu wsypać do tego stopniowo kasze mannę, cały czas mieszając drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przelać na talerz. Do całości dodać usmażone wcześniej składniki i wszystko posypać świeżo startą na tarce czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów