Tęczowa galaretka
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4503
Składniki:
- 650 ml wody
- 150 ml mleka skondensowanego
- 150 g truskawkowej galaretki (warstwa I)
- 150 g pomarańczowej galaretki (warstwa II)
- 150 g galaretki ananasowej galaretki (warstwa III)
- 150 g galaretki agrestowej (warstwa IV)
- 150 g galaretki niebieskiej (warstwa V)
- 150 g galaretki ametystowej (fioletowej - warstwa VI)
- 8 okrągłych biszkoptów
Opis przygotowania:
Biszkopty przełożyć w miejsca zagłębień w formie do pieczenia babki. Każdą z galaretek przesypać do sześciu osobnych miseczek lub pojemników. Potem przygotować warstwę I: zagotować 150 ml wody, zalać nią galaretkę truskawkową w misce, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła, po czym rozpuszczoną galaretką zalać ułożone biszkopty w formie do pieczenia. Całość przestudzić i wstawić do zamrażalnika, aby galaretka dobrze zastygła. Kiedy to nastąpi - wyciągnąć z zamrażalnika i przygotować warstwę II: zagotować kolejne 150 ml wody i zalać nią pomarańczowa galaretkę. Po zalaniu przestudzić i znów wstawić do zamrażalnika, aby kolejna galaretka zastygła. Kiedy druga warstwa dobrze zakrzepnie - przygotować warstwę III: mleko skondensowane zagotować na dużym ogniu, zalać nim galaretkę ananasową, wymieszać, lekko przestudzić, przelać do zastygniętych galaretek w misce i znowu wstawić do zamrażalnika. Po zakrzepnięciu trzeciej warstwy tak samo postępować z warstwą IV, V i VI. Kiedy ostatnia warstwa galaretki zastygnie, wszystko należy wyciągnąć z formy do pieczenia i odwrotną stroną przełożyć na talerz.
Komentarze (0)