Makrela pieczona z jabłkami, żurawiną i marchewką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 261
Makrela pieczona z jabłkami, żurawiną i marchewką
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 słodkich jabłek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 świeże sprawione makrele
  • 2 łyżki świeżej żurawiny
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Makrele wysmarować olejem z zewnątrz i wewnątrz i oprószyć je solą oraz pieprzem. Jabłka, marchew, natkę zielonej pietruszki oraz żurawinę umyć i odsączyć z wody. Dwa jabłka obrać ze skóry, usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i włożyć je do wnętrza makreli. Marchew pokroić w cienkie krążki i również włożyć do wnętrza makreli z jabłkiem. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i posypać nią nadzianą wcześniej makrelę. Całość przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, następnie dodać do tego pozostałe jabłka, marchew, żurawinę i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów