Makrela pieczona z jabłkami, żurawiną i marchewką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1029
Składniki:
- 6 słodkich jabłek
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 świeże sprawione makrele
- 2 łyżki świeżej żurawiny
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Makrele wysmarować olejem z zewnątrz i wewnątrz i oprószyć je solą oraz pieprzem. Jabłka, marchew, natkę zielonej pietruszki oraz żurawinę umyć i odsączyć z wody. Dwa jabłka obrać ze skóry, usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i włożyć je do wnętrza makreli. Marchew pokroić w cienkie krążki i również włożyć do wnętrza makreli z jabłkiem. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i posypać nią nadzianą wcześniej makrelę. Całość przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, następnie dodać do tego pozostałe jabłka, marchew, żurawinę i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)