Naleśniki z jabłkami, miodem i lodami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1064
Składniki:
- 100 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 słodkie jabłka
- 2 gałki lodów śmietankowych
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka syropu z agawy
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, odsączyć z wody, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić je w ćwiartki. Następnie przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, wsypać szczyptę soli, wlać do tego mleko, syrop z agawy i rozmieszać trzepaczką. Po rozmieszaniu rozgrzać mocno olej na patelni i wlać na niego chochelką przygotowane wcześniej ciasto. Całość smażyć na średnim ogniu i ruchem kołowym obtoczyć ciastem boki patelni, aby ciasto utworzyło "kapelusz". Po jego utworzeniu ściągnąć to z ognia i wyłożyć na stolnicy.
Dodać do tego smażone wcześniej jabłka i lody śmietankowe. Wszystko polać miodem wielokwiatowym, posypać mielonym cynamonem i cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, wsypać szczyptę soli, wlać do tego mleko, syrop z agawy i rozmieszać trzepaczką. Po rozmieszaniu rozgrzać mocno olej na patelni i wlać na niego chochelką przygotowane wcześniej ciasto. Całość smażyć na średnim ogniu i ruchem kołowym obtoczyć ciastem boki patelni, aby ciasto utworzyło "kapelusz". Po jego utworzeniu ściągnąć to z ognia i wyłożyć na stolnicy.
Dodać do tego smażone wcześniej jabłka i lody śmietankowe. Wszystko polać miodem wielokwiatowym, posypać mielonym cynamonem i cukrem pudrem.
Komentarze (0)