Naleśniki z jabłkami, miodem i lodami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1064
Naleśniki z jabłkami, miodem i lodami
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 100 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 gałki lodów śmietankowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, odsączyć z wody, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić je w ćwiartki. Następnie przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, wsypać szczyptę soli, wlać do tego mleko, syrop z agawy i rozmieszać trzepaczką. Po rozmieszaniu rozgrzać mocno olej na patelni i wlać na niego chochelką przygotowane wcześniej ciasto. Całość smażyć na średnim ogniu i ruchem kołowym obtoczyć ciastem boki patelni, aby ciasto utworzyło "kapelusz". Po jego utworzeniu ściągnąć to z ognia i wyłożyć na stolnicy.

Dodać do tego smażone wcześniej jabłka i lody śmietankowe. Wszystko polać miodem wielokwiatowym, posypać mielonym cynamonem i cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów