Ołady ze śmietaną i kawiorem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3870
Składniki:
- 200 g czarnego kawioru
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki oleju
- Ciasto:
- 500 ml kwaśnego mleka
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki letniego mleka
- 1,5 łyżeczki świeżych drożdży
- 1 jabłko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnim mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru i dobrze rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić je 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie jabłko umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na drobnej tarce do miski. Do startego jabłka wsypać mąkę, wlać roztarte wcześniej drożdże, kwaśne mleko, po czym wsypać do tego pozostały cukier i szczyptę soli. Wbić do tego jajka. Całość roztrzepać dobrze widelcem. Roztrzepane nabierać małą chochelką i przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko podawać ze śmietaną kremówka i kawiorem.
Komentarze (0)