Ołady ze śmietaną i kawiorem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3870
Ołady ze śmietaną i kawiorem
fot. Ewan Munro / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g czarnego kawioru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki oleju
  • Ciasto:
  • 500 ml kwaśnego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 1,5 łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 jabłko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnim mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru i dobrze rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić je 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie jabłko umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na drobnej tarce do miski. Do startego jabłka wsypać mąkę, wlać roztarte wcześniej drożdże, kwaśne mleko, po czym wsypać do tego pozostały cukier i szczyptę soli. Wbić do tego jajka. Całość roztrzepać dobrze widelcem. Roztrzepane nabierać małą chochelką i przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko podawać ze śmietaną kremówka i kawiorem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów