Olla podrida
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3036
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g soczewicy łuskanej
- 100 g szynki surowej
- 2 plastry kaszanki
- 2 peta kiełbasy czosnkowej
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 biała rzodkiew Agata
- 1 cebula
- 1 marchew
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- drobny szczypiorek do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę łuskaną zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rzodkiew białą obrać ze skóry i pokroić w podłużne, cienkie plastry. Szynkę pokroić w kostkę. Kiełbasę czosnkową przekroić na połówki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać suszone oregano i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego pokrojoną szynkę, kiełbasę czosnkową, marchew, wlać namoczoną wcześniej soczewicę z bulionem i dodać czerwoną fasolę w zalewie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego przecier pomidorowy i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną rzodkiew i gotować jeszcze przez 1 minutę. Ugotowane ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować plastrem kaszanki i drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)