Racuchy z jabłkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1312
Racuchy z jabłkami
fot. arfo (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 słodkie jabłka
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć go do miski. Pokrojone jabłka zasypać cukrem, mielonym cynamonem i wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, wlać do nich ciepłe mleko i zmiksować mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i stopniowo wsypać to do zmiksowanych składników. Całość ponownie zmiksować mikserem, po czym dodać do tego przygotowane wcześniej jabłka. Wszystko przełożyć łyżką na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe racuchy ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów