Racuchy z jabłkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1312
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 4 słodkie jabłka
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć go do miski. Pokrojone jabłka zasypać cukrem, mielonym cynamonem i wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, wlać do nich ciepłe mleko i zmiksować mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i stopniowo wsypać to do zmiksowanych składników. Całość ponownie zmiksować mikserem, po czym dodać do tego przygotowane wcześniej jabłka. Wszystko przełożyć łyżką na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe racuchy ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)