Zupa mięsno-ryżowa z kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1370
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- 1 papryczka czerwona chili
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory, paprykę chili oraz kapustę pokroić na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Następnie rozgrzać mocno oliwę w rondlu i dodać do niej mięso mielone. Mięso smażyć do chwili, aż zbrązowieje. Wtedy obrać ze skory cebulę z czosnkiem, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonego mięsa. Składniki w rondlu wymieszać i dusić pod przykryciem do chwili, aż cebula z czosnkiem się zeszklą. Wtedy wsypać do tego suszony tymianek, dodać pokrojone wcześniej pomidory, paprykę chili i przecier pomidorowy. Całość wymieszać, po czym wlać do tego bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Dodać do tego pokrojoną kapustę, natkę zielonej pietruszki, odparowany ryż i mięso smażone z cebulą. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)