Zupa mięsno-ryżowa z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1370
Zupa mięsno-ryżowa z kapustą
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka czerwona chili
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory, paprykę chili oraz kapustę pokroić na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Następnie rozgrzać mocno oliwę w rondlu i dodać do niej mięso mielone. Mięso smażyć do chwili, aż zbrązowieje. Wtedy obrać ze skory cebulę z czosnkiem, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonego mięsa. Składniki w rondlu wymieszać i dusić pod przykryciem do chwili, aż cebula z czosnkiem się zeszklą. Wtedy wsypać do tego suszony tymianek, dodać pokrojone wcześniej pomidory, paprykę chili i przecier pomidorowy. Całość wymieszać, po czym wlać do tego bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Dodać do tego pokrojoną kapustę, natkę zielonej pietruszki, odparowany ryż i mięso smażone z cebulą. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów