Kołacz mięsno-warzywny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1950
Składniki:
- 400 g ciasta francuskiego
- 1 białko jajka
- 0,5 szklanki letniej wody
- Farsz:
- 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie przełożyć na stolnicę i wysmarować je letnią wodą z jednej strony.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Marchew z cebulą obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Następnie pokrojone warzywa przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, dodać do tego przecier pomidorowy, po czym wbić do tego jajko i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć to na wysmarowane wodą ciasto francuskie.
Wszystko zawinąć w jeden rulon, wysmarować górę ciasta białkiem jajka, przełożyć do okrągłej formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto z zawartością piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Marchew z cebulą obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Następnie pokrojone warzywa przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, dodać do tego przecier pomidorowy, po czym wbić do tego jajko i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć to na wysmarowane wodą ciasto francuskie.
Wszystko zawinąć w jeden rulon, wysmarować górę ciasta białkiem jajka, przełożyć do okrągłej formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto z zawartością piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)