Kołacz mięsno-warzywny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1950
Kołacz mięsno-warzywny
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 1 białko jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Farsz:
  • 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie przełożyć na stolnicę i wysmarować je letnią wodą z jednej strony.

Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Marchew z cebulą obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Następnie pokrojone warzywa przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, dodać do tego przecier pomidorowy, po czym wbić do tego jajko i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć to na wysmarowane wodą ciasto francuskie.

Wszystko zawinąć w jeden rulon, wysmarować górę ciasta białkiem jajka, przełożyć do okrągłej formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto z zawartością piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów