Zupa mięsno-rybna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2014
Zupa mięsno-rybna
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g świeżego tuńczyka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 kromki chleba cebulowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 żabki czosnku
  • 1 cytryna do dekoracji
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiry
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Piersi z kurczaka oraz tuńczyka pokroić w cienkie plastry i dodać do zeszklonych składników. Następnie składniki oprószyć szczyptą soli i pieprzu, a także mielonym imbirem i smażyć przez 1,5 minuty. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać śmietanę wymieszaną z mąką, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowaną ściągnąć z ognia i przelać do miski. Przed podaniem zupę polać sokiem cytrynowym i podawać razem z chlebem cebulowym oraz cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów