Zupa mięsno-rybna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2227
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g świeżego tuńczyka
- 100 ml śmietany 18%
- 2 piersi z kurczaka
- 2 kromki chleba cebulowego
- 2 łyżki masła
- 2 żabki czosnku
- 1 cytryna do dekoracji
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiry
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Piersi z kurczaka oraz tuńczyka pokroić w cienkie plastry i dodać do zeszklonych składników. Następnie składniki oprószyć szczyptą soli i pieprzu, a także mielonym imbirem i smażyć przez 1,5 minuty. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać śmietanę wymieszaną z mąką, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowaną ściągnąć z ognia i przelać do miski. Przed podaniem zupę polać sokiem cytrynowym i podawać razem z chlebem cebulowym oraz cytryną.
Komentarze (0)