Manakish

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2100
Manakish
fot. Mervat Salman (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Glazura:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki przyprawy arabskiej sumak

Opis przygotowania:

Drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć. Mąkę przesypać do miski, wsypać do tego sól, dodać masło, wlać roztarte wcześniej drożdże, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Następnie nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Później podzielić je na równe kawałki i rozgnieść ręką na okrągłe placki o grubości 1 cm.

Przygotować glazurę: do miski wlać oliwę z oliwek, po czym wsypać do niej sezam, sumak, kmin, kolendrę i tymianek. Całość dobrze wymieszać, a potem przełożyć na rozgniecione wcześniej ciasto.

Wszystko przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)