Manakish
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2100
Składniki:
- Ciasto:
- 50 g drożdży
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Glazura:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki przyprawy arabskiej sumak
Opis przygotowania:
Drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć. Mąkę przesypać do miski, wsypać do tego sól, dodać masło, wlać roztarte wcześniej drożdże, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Następnie nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Później podzielić je na równe kawałki i rozgnieść ręką na okrągłe placki o grubości 1 cm.
Przygotować glazurę: do miski wlać oliwę z oliwek, po czym wsypać do niej sezam, sumak, kmin, kolendrę i tymianek. Całość dobrze wymieszać, a potem przełożyć na rozgniecione wcześniej ciasto.
Wszystko przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować glazurę: do miski wlać oliwę z oliwek, po czym wsypać do niej sezam, sumak, kmin, kolendrę i tymianek. Całość dobrze wymieszać, a potem przełożyć na rozgniecione wcześniej ciasto.
Wszystko przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)