Fagottini w sosie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 44
Fagottini w sosie
fot. CorinaDanielaObertas / elements.envato.com

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 500 g marchewek
  • 400 g sera ricotta
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do fasoli
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • Na sos:
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Pozostałe:
  • szczypiorek drobny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na kwadraty 10x10 cm.

Przygotować farsz: ser ricotta przełożyć do miski. Fasolkę szparagową i marchewkę umyć. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać 1l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na małe kawałki i dodać do sera w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym zalać ją 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do składników w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, posypać przyprawą do fasoli, suszonym tymiankiem i dobrze wymieszać.

Następnie farsz przełożyć na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta, po czym zlepić w sakiewki i zawiązać szczypiorkiem. Sakiewki z farszem przełożyć do rondla z 1,5 l gotującej się wody oraz 1 łyżką oliwy z oliwek i gotować przez 4 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową z rondla i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, wlać do tego przecier pomidorowy, wodę i dusić na średnim ogniu do chwili, aż pomidory zmiękną. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano, ziołami prowansalskimi, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do sakiewek na talerzu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy