Fagottini w sosie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2013
Składniki:
- Na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki letniej wody
- szczypta soli
- Na farsz:
- 500 g marchewek
- 400 g sera ricotta
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka przyprawy do fasoli
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- Na sos:
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Pozostałe:
- szczypiorek drobny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na kwadraty 10x10 cm.
Przygotować farsz: ser ricotta przełożyć do miski. Fasolkę szparagową i marchewkę umyć. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać 1l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na małe kawałki i dodać do sera w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym zalać ją 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do składników w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, posypać przyprawą do fasoli, suszonym tymiankiem i dobrze wymieszać.
Następnie farsz przełożyć na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta, po czym zlepić w sakiewki i zawiązać szczypiorkiem. Sakiewki z farszem przełożyć do rondla z 1,5 l gotującej się wody oraz 1 łyżką oliwy z oliwek i gotować przez 4 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową z rondla i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, wlać do tego przecier pomidorowy, wodę i dusić na średnim ogniu do chwili, aż pomidory zmiękną. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano, ziołami prowansalskimi, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do sakiewek na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na kwadraty 10x10 cm.
Przygotować farsz: ser ricotta przełożyć do miski. Fasolkę szparagową i marchewkę umyć. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać 1l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na małe kawałki i dodać do sera w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym zalać ją 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do składników w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, posypać przyprawą do fasoli, suszonym tymiankiem i dobrze wymieszać.
Następnie farsz przełożyć na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta, po czym zlepić w sakiewki i zawiązać szczypiorkiem. Sakiewki z farszem przełożyć do rondla z 1,5 l gotującej się wody oraz 1 łyżką oliwy z oliwek i gotować przez 4 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową z rondla i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, wlać do tego przecier pomidorowy, wodę i dusić na średnim ogniu do chwili, aż pomidory zmiękną. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano, ziołami prowansalskimi, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do sakiewek na talerzu.
Komentarze (0)