Kości wołowe z roladą mięsno-warzywną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1730
Kości wołowe z roladą mięsno-warzywną
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml ciemnego sosu pieczeniowego
  • 4 kości wołowe ze szpikiem
  • 4 plastry sera Gouda
  • 4 marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 brokuł
  • garść świeżych liści nasturcji do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • Rolada:
  • 300 g polędwicy wołowej
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 kości wołowe ze szpikiem
  • 4 plastry sera Gouda
  • 4 marchewki
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kości wołowe umyć i osączyć z wody. Następnie kości przełożyć do ronda, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i gotować przez 1,5 godziny na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić je i usunąć z ich wnętrza szpik. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, utłuc tłuczkiem na jednolitą masę, włożyć je łyżeczką do wcześniej ugotowanych kości i wyłożyć na talerz. Marchew wrzucić wrzącego oleju w rondlu i smażyć do chwili, aż będzie miękka. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu dodać do składników na talerzu. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do ronda, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu.

Przygotować roladę: polędwicę wołową pokroić na kawałki. Szpinak zmiksować mikserem jednolitą masę, po czym zmiksowany nałożyć na polędwicę. Mięso mielone przeżyć do miski, wbić do jajko, doprawić je szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione składki nałożyć na szpinak z polędwicą. Następnie z całości uformować ręcznie roladę i włożyć ją do mocno rozgrzanego oleju na patelni.

Smażyć a rumiany kolor z każdej strony. Gotowe ściągną z ognia, osączyć z tłuszczu, podzielić na porcje i dodać do potrawy. Sos pieczeniowy podgrzać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i polać nim całość. Wszystko udekorować listkami nasturcji oraz serem Gouda.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów