Placek mięsno-pieczarkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 898
Składniki:
- 600 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g małych pieczarek
- 200 g pomidorków cherry
- 3 łyżki oleju
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek, pomidory oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Pieczarki obrać z błony i pokroić na małe kawałki. Ciasto francuskie rozmrozić i wyłożyć je na stolnicy. Na ciasto nałożyć mięso mielone, pokrojone wcześniej pomidorki i pieczarki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem, posypać pokrojonym szczypiorkiem i skropić olejem. Następnie zawinąć końcówki ciasta, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)