Placek mięsno-pieczarkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 61
Placek mięsno-pieczarkowy
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g małych pieczarek
  • 200 g pomidorków cherry
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szczypiorek, pomidory oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Pieczarki obrać z błony i pokroić na małe kawałki. Ciasto francuskie rozmrozić i wyłożyć je na stolnicy. Na ciasto nałożyć mięso mielone, pokrojone wcześniej pomidorki i pieczarki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem, posypać pokrojonym szczypiorkiem i skropić olejem. Następnie zawinąć końcówki ciasta, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów