Pieczeń mięsno-grzybowa z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1743
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 0,5 kg ziemniaków
- pieprz
- sol
- Pieczeń:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g pasztetu drobiowego
- 25 g kiełbasy szynkowej
- 20 g pieczarek
- 2 jajko
- 1 cebula
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i ubić z 2 łyżkami masła na jednolitą masę. Formę do pieczenia wysmarować 1 łyżką masła.
Przygotować pieczeń: kiełbasę pozbawić skóry, pokroić na kawałki i razem z pasztetem drobiowym przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Do przepuszczonych składników dodać mieloną wieprzowinę. Pieczarki umyć, oczyścić, obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości w misce. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową, kolendrą, po czym wbić do tego jajka i dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione składniki przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Całość piec na rumiany kolor. Gotową pieczeń wyciągnąć z piekarnika oraz formy, lekko przestudzić i przekroić w poprzek na połówki. Następnie na jedną połowę pieczeni nałożyć ubite wcześniej ziemniaki, docisnąć drugą połową pieczeni i wszystko wyłożyć na talerz.
Przygotować pieczeń: kiełbasę pozbawić skóry, pokroić na kawałki i razem z pasztetem drobiowym przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Do przepuszczonych składników dodać mieloną wieprzowinę. Pieczarki umyć, oczyścić, obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości w misce. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową, kolendrą, po czym wbić do tego jajka i dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione składniki przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Całość piec na rumiany kolor. Gotową pieczeń wyciągnąć z piekarnika oraz formy, lekko przestudzić i przekroić w poprzek na połówki. Następnie na jedną połowę pieczeni nałożyć ubite wcześniej ziemniaki, docisnąć drugą połową pieczeni i wszystko wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)