Pieczeń mięsno-grzybowa z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1743
Pieczeń mięsno-grzybowa z ziemniakami
fot. Natalia Wilson / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pieprz
  • sol
  • Pieczeń:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g pasztetu drobiowego
  • 25 g kiełbasy szynkowej
  • 20 g pieczarek
  • 2 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i ubić z 2 łyżkami masła na jednolitą masę. Formę do pieczenia wysmarować 1 łyżką masła.

Przygotować pieczeń: kiełbasę pozbawić skóry, pokroić na kawałki i razem z pasztetem drobiowym przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Do przepuszczonych składników dodać mieloną wieprzowinę. Pieczarki umyć, oczyścić, obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości w misce. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową, kolendrą, po czym wbić do tego jajka i dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione składniki przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Całość piec na rumiany kolor. Gotową pieczeń wyciągnąć z piekarnika oraz formy, lekko przestudzić i przekroić w poprzek na połówki. Następnie na jedną połowę pieczeni nałożyć ubite wcześniej ziemniaki, docisnąć drugą połową pieczeni i wszystko wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów