Ziemniaki nadziewane mięsem, jajkiem i rodzynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4023
Ziemniaki nadziewane mięsem, jajkiem i rodzynkami
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 15 g rodzynek
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 kapusta pekińska
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską oraz szpinak pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do pokrojonych warzyw. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać je 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż zbrązowieje, Wtedy dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki, mielony kminek, paprykę, doprawić do smaku szczyptą pieprzu i soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia. Dwa jajka włożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Obrane pokroić drobno i połączyć z usmażonymi składnikami. Kolejne 2 jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na inne talerze przesypać bułkę tartą oraz mąkę. Z tłuczonych ziemniaków uformować ręcznie placki i wyłożyć je usmażonymi składnikami. Całość zlepić tłuczonymi ziemniakami i obtoczyć mąką. Obtoczone zanurzyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów