Ziemniaki nadziewane mięsem, jajkiem i rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4310
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 15 g rodzynek
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 kapusta pekińska
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską oraz szpinak pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do pokrojonych warzyw. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać je 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż zbrązowieje, Wtedy dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki, mielony kminek, paprykę, doprawić do smaku szczyptą pieprzu i soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia. Dwa jajka włożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Obrane pokroić drobno i połączyć z usmażonymi składnikami. Kolejne 2 jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na inne talerze przesypać bułkę tartą oraz mąkę. Z tłuczonych ziemniaków uformować ręcznie placki i wyłożyć je usmażonymi składnikami. Całość zlepić tłuczonymi ziemniakami i obtoczyć mąką. Obtoczone zanurzyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu.
Komentarze (0)