Burger z pieczarek, sera, selera i jabłek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2182
Burger z pieczarek, sera, selera i jabłek
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g selera
  • 15 g tartego sera żółtego
  • 2 jabłka
  • 2 duże pieczarki
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka masła
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Kromki chleba pozbawić skórek i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion pokroić w cienkie plastry, po czym przełożyć na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oliwy, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Usmażoną osączyć z tłuszczu i przełożyć na kromki chleba. Seler obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ pokroić w drobna kostkę, połączyć ze startym selerem i zalać 1 łyżką oliwy z oliwek. Zalane składniki wymieszać i dodać do chleba. Pieczarki oczyścić, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Następnie zeszkloną przełożyć do pieczarek, oprószyć pieprzem, solą oraz tartym serem i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piec do czasu, aż ser się roztopi, wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy. Wszystko udekorować listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów