Burger z pieczarek, sera, selera i jabłek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2437
Składniki:
- 150 g selera
- 15 g tartego sera żółtego
- 2 jabłka
- 2 duże pieczarki
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka masła
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Kromki chleba pozbawić skórek i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion pokroić w cienkie plastry, po czym przełożyć na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oliwy, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Usmażoną osączyć z tłuszczu i przełożyć na kromki chleba. Seler obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ pokroić w drobna kostkę, połączyć ze startym selerem i zalać 1 łyżką oliwy z oliwek. Zalane składniki wymieszać i dodać do chleba. Pieczarki oczyścić, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Następnie zeszkloną przełożyć do pieczarek, oprószyć pieprzem, solą oraz tartym serem i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piec do czasu, aż ser się roztopi, wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy. Wszystko udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)