Kotleciki z pomidorów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2521
Kotleciki z pomidorów
fot. MShades / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów
  • 60 g twardego sera żółtego
  • 30 g masła
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, ponacinać skórę, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i podzielić na cząstki. Cebule obrać i posiekać drobno. Pomidory i cebule przełożyć do rondla zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje. Ser żółty utrzeć na drobnej tarce dodać do duszonych pomidorów, wbić do tego 2 żółtka, białka pozostawić, doprawić solą, pieprzem i odrobina mąki. Dobrze wymieszać i doprowadzić do zagęszczenia. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z zagęszczoną masą, z ciągnąć z ognia i formować łyżką kotleciki. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podajemy na gorąco polane białym sosem.

Komentarze (1)

z ciągnąć - co to znaczy?

Podobne przepisy

Więcej przepisów