Kotleciki z pomidorów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2727
Składniki:
- 6 dużych pomidorów
- 60 g twardego sera żółtego
- 30 g masła
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, ponacinać skórę, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i podzielić na cząstki. Cebule obrać i posiekać drobno. Pomidory i cebule przełożyć do rondla zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje. Ser żółty utrzeć na drobnej tarce dodać do duszonych pomidorów, wbić do tego 2 żółtka, białka pozostawić, doprawić solą, pieprzem i odrobina mąki. Dobrze wymieszać i doprowadzić do zagęszczenia. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z zagęszczoną masą, z ciągnąć z ognia i formować łyżką kotleciki. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podajemy na gorąco polane białym sosem.
Komentarze (1)
z ciągnąć - co to znaczy?