Zupa kukurydziana z orzechami nerkowca

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1875
Zupa kukurydziana z orzechami nerkowca
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy z zalewie
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Kukurydzę osączyć z zalewy. Następnie 2 łyżki kukurydzy pozostawić do posypania potrawy, a resztę przesypać do rondla. Zalać ją wodą i dodać do tego rozdrobione na kawałki orzechy nerkowca. Całość zagotować. Później wlać do tego mleko kokosowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz gałką muszkatołową, wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, przelać do miski i dodać do tego pozostawioną wcześniej kukurydzę. Gotową zupę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów