Stek ze szpinakiem, ryżem i orzechami nerkowca
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2450
Składniki:
- 400 g szynki wieprzowej bez kości
- 20 g soi
- 10 dag fasoli szparagowej
- 5 dag orzechów nerkowca
- 2 limonki
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki śmietany
- 0,5 szklanki ryżu
- 6 pomidorów koktajlowych
- 1 główka sałaty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek szpinaku
- 1 natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dobrze opłukać i osączyć z wody. Soję moczyć przez 3 godziny, ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć na talerz. Pomidory koktajlowe pokroić na połowy i wyłożyć obok soi. Szpinak sparzyć wrzątkiem, pokroić na kawałki i razem z sałatą wyłożyć na talerz. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i razem z orzechami nerkowca wyłożyć obok szpinaku. Ziemniaki obrać, ugotować razem z fasolą w lekko osolonej wodzie i wyłożyć obok ryżu. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do tego szynkę wieprzową, oprószoną pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości mięsa, po czym przełożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno, wymieszać ze śmietaną i polać ryż i szynkę. Limonkę pokroić na ćwiartki, przyozdobić talerz, a z reszty wycisnąć sok i polać całą potrawę.
Komentarze (0)