Stek ze szpinakiem, ryżem i orzechami nerkowca

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2450
Stek ze szpinakiem, ryżem i orzechami nerkowca
fot. Rodrigo Paoletti / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g szynki wieprzowej bez kości
  • 20 g soi
  • 10 dag fasoli szparagowej
  • 5 dag orzechów nerkowca
  • 2 limonki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 1 główka sałaty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dobrze opłukać i osączyć z wody. Soję moczyć przez 3 godziny, ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć na talerz. Pomidory koktajlowe pokroić na połowy i wyłożyć obok soi. Szpinak sparzyć wrzątkiem, pokroić na kawałki i razem z sałatą wyłożyć na talerz. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i razem z orzechami nerkowca wyłożyć obok szpinaku. Ziemniaki obrać, ugotować razem z fasolą w lekko osolonej wodzie i wyłożyć obok ryżu. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do tego szynkę wieprzową, oprószoną pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości mięsa, po czym przełożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno, wymieszać ze śmietaną i polać ryż i szynkę. Limonkę pokroić na ćwiartki, przyozdobić talerz, a z reszty wycisnąć sok i polać całą potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów