Kalafior w curry z orzechami nerkowca

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2906
Kalafior w curry z orzechami nerkowca
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 curry
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kopru
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki. Następnie mleko kokosowe przelać do rondla, wsypać do niego cukier brązowy, orzechy nerkowca i doprowadzić składniki do wrzenia na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojonego wcześniej kalafiora, wsypać do tego curry, mieloną paprykę chili, kolendrę, koper i kurkumę. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości kalafiora. Kiedy kalafior zmięknie, składniki ściągnąć z ognia, odcedzić i przełożyć do miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, zeszklić na rozgrzanym oleju arachidowym na patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów