Kalafior w curry z orzechami nerkowca
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2906
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 curry
- 1 szalotka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kopru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki. Następnie mleko kokosowe przelać do rondla, wsypać do niego cukier brązowy, orzechy nerkowca i doprowadzić składniki do wrzenia na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojonego wcześniej kalafiora, wsypać do tego curry, mieloną paprykę chili, kolendrę, koper i kurkumę. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości kalafiora. Kiedy kalafior zmięknie, składniki ściągnąć z ognia, odcedzić i przełożyć do miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, zeszklić na rozgrzanym oleju arachidowym na patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)