Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 95
Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
fot. annapustynnikova / elements.envato.com

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 250 ml wody
  • 200 g czekolady deserowej
  • 3 pomarańcze
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny

Opis przygotowania:

Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Do rondla wlać 250 ml wody, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, dobrze wymieszać i dodać pokrojone wcześniej plastry pomarańczy. Następnie zmniejszyć ogień i całość gotować przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Miąższ z gotowanych pomarańczy powinien być przezroczysty. Wtedy należy ściągnąć z ognia, a gotowane pomarańcze przełożyć na sito i dobrze je przestudzić. Czekoladę deserową połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski i rozpuścić ją na płynna masę na małym ogniu. W rozpuszczonej czekoladzie zanurzyć przestudzone pomarańcze. Wszytko pozostawić do zastygnięcia czekolady.

0 komenatrzy

Podobne przepisy