Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2908
Składniki:
- 250 g cukru
- 250 ml wody
- 200 g czekolady deserowej
- 3 pomarańcze
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
Opis przygotowania:
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Do rondla wlać 250 ml wody, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, dobrze wymieszać i dodać pokrojone wcześniej plastry pomarańczy. Następnie zmniejszyć ogień i całość gotować przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Miąższ z gotowanych pomarańczy powinien być przezroczysty. Wtedy należy ściągnąć z ognia, a gotowane pomarańcze przełożyć na sito i dobrze je przestudzić. Czekoladę deserową połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski i rozpuścić ją na płynna masę na małym ogniu. W rozpuszczonej czekoladzie zanurzyć przestudzone pomarańcze. Wszytko pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)