Kotlety z fasoli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3227
Składniki:
- 40 dag białej fasoli
- 0,5 szklanki mleka
- 2 cebule
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 1 bułka czerstwa
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę zalać wodą i pozostawić na 6 godzin, aby się wymoczyła. Potem ugotować ją na miękko. Pod koniec gotowania lekko posolić i odcedzić. Bułką namoczyć w mleku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie wyciągnąć namoczoną bułkę, odcisnąć i razem z fasolą i cebulą przemielić w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodać jajka, całość wymieszać, doprawić przyprawami i uformować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Gotowe podawać na ciepło. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Komentarze (0)