Łosoś ze szpinakiem i orzechami nerkowca

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2751
Łosoś ze szpinakiem i orzechami nerkowca
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z łososia
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 50 ml przecieru pomidorowego
  • 30 ml ciemnego sosu sojowego
  • 5 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garstka świeżej bazylii
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki cukru brązowego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bazylię oraz filety z łososia umyć i osączyć z wody. Przecier pomidorowy przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do tego sok z limonki, cukier brązowy, orzechy nerkowca, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, zagotować i przelać na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony czosnek, liście świeżej bazylii, po czym wszystko zalać sosem sojowym i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać filety z łososia, oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu do miękkości ryby. Gotową rybę ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów