Łosoś ze szpinakiem i orzechami nerkowca
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2751
Składniki:
- 200 g filetów z łososia
- 100 g mrożonego szpinaku
- 50 ml przecieru pomidorowego
- 30 ml ciemnego sosu sojowego
- 5 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 1 garstka świeżej bazylii
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bazylię oraz filety z łososia umyć i osączyć z wody. Przecier pomidorowy przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do tego sok z limonki, cukier brązowy, orzechy nerkowca, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, zagotować i przelać na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony czosnek, liście świeżej bazylii, po czym wszystko zalać sosem sojowym i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać filety z łososia, oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu do miękkości ryby. Gotową rybę ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)