Tosty z jajkiem i kiełbasą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3386
Składniki:
- 250 g kiełbasy śląskiej
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kromki chleba tostowego przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, zrumienić z obu stron i wyłożyć na talerz. Kiełbasę pozbawić skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć pod przykryciem do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wbić do tego jajka, oprószyć tymiankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych wcześniej tostów. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)